fbpx

Sharing is caring!

Volgers komen en gaan op Instagram, maar jij wilt er natuurlijk voor zorgen dat je continu de meest interessant doelgroep aan blijft trekken: jouw ideale klant. Daarom is het van belang dat jouw content aan juist die groep wordt voorgeschoteld.

Om er voor te zorgen dat Instagram een goed beeld heeft van wie jij wilt bereiken, is het slim om regelmatig, zeg een á twee keer per maand, je account even op te frissen.

 

 

STAP 1 – KIJK EENS KRITISCH NAAR WIE JE VOLGT

Allereerst, volg je wel andere accounts? Als je dat nog niet doet, go follow! Als je een community wilt bouwen op Instagram, is het wel van belang dat je ook laat zien dat je zelf waarde hecht aan wat anderen delen. Zelf tientallen/honderden/duizenden/miljoenen volgers hebben, maar niemand of nauwelijks iemand terug volgen is echt een no-go. Dus mocht dat bij jou het geval zijn, ga dan eerst eens kijken tussen je volgers of daar accounts bij zitten die je aanspreken, en show some love door ze terug te gaan volgen. Ga ook zelf op zoek naar accounts die jouw interesse wekken.

Mocht je al wel andere accounts volgen, ga dan eens kritisch door de lijst. Zitten er accounts bij die to-taaaal niet passen wat jou interesseert, ontvolg ze dan. Instagram is er ook om je leven iets leuker te maken door alle fantastische inspiratie die er gedeeld wordt, dus je mag echt wel kijken of jou iets nog wel of niet aan staat.

Kijk ook even of er accounts tussenstaan die er niet helemaal authentiek uit zien, ik vertel je er in de volgende stap meer over.

 

STAP 2 – BEKIJK JE VOLGERS EN BLOKKEER OF VERWIJDER DE NEP ACCOUNTS

Helaas wordt het aantal volgers nog vaak als belangrijkste leidraad gezien of een Instagram account succes vol is, maar het aantal volgers zegt lang niet alles! Je kunt bijvoorbeeld 5.000 volgers hebben die geen interactie hebben met je account, nooit eens reageren op je posts of je een DM sturen, geen toegevoegde waarde zijn voor jouw bedrijf, of 500 volgers waar je juist veel interactie mee hebt en misschien zelf bij je kopen. Staar je dus niet blind op hoeveel volgers iemand heeft, en voel je vooral niet minder dan iemand met veel volgers, je weet nooit hoe ze aan die volgers komen.

Wat in ieder geval belangrijk is voor jou, is om te kijken naar wie jouw volgers zoal zijn, en hier de ‘rotte appels’ te verwijderen of blokkeren (= hetzelfde effect, maar soms verschilt het welke mogelijkheid je hebt).

OKÉ, OKÉ, IK WEET WAT JE NU DENKT…

Je hebt hard gewerkt om die volgers te krijgen, en dan vertel ik je dat je ze weer moet blokkeren?
Inderdaad, en ik zal je uitleggen waarom:

 1. Je organische bereik
  Helaas ziet door het algoritme dat Instagram gebruikt, lang niet iedereen jouw berichten. Het wordt in eerste instantie maar aan een deel van je volgers getoond. Hoe meer interactie er is met je content, aan des te meer personen je bericht wordt getoond. Dus het is super belangrijk voor jou dat je post ook aan de juiste mensen wordt getoond, en dus niet aan die nepvolgers waar je toch al niets aan hebt.
 2. Je interactie verhoogt
  Als jouw content die super interessant is voor je volgers direct na het posten aan oprecht geïnteresseerde volgers wordt getoond, is de kans ook veel groter dat zij interactie zullen hebben met je bericht, dus dat ze je bericht zullen liken of een reactie plaatsen bijvoorbeeld. Hierdoor wordt jouw post beter uitgeserveerd op het kanaal, en zul je ook weer meer mensen bereiken en gaat je account groeien.

Overtuigd?
Oké, dan gaan we door

HOE HERKEN JE NEP ACCOUNTS?

Vaak pik je ze er makkelijk uit door op de volgende dingen te letten:

 • 0 volgers
 • of juist veel volgers maar nooit iets gepost
 • ze volgen heel veel accounts maar hebben zelf nauwelijks volgers
 • 0 posts
 • geen profielfoto
 • gebruikersnaam staat vol met cijfers
 • geen of zeer beperkte profielomschrijving

Neem nou hieronder het voorbeeld met account @cool_boy_12375, hele toffe naam, dude, maar die wekt bij mij al argwaan op.
En warempel, als ik naar zijn account ga zie ik:

 • geen profielfoto
 • geen berichten
 • vrij veel volgers voor iemand die nooit iets gepost heeft
 • een hele beknopte profielomschrijving

Dit account blokkeer ik dus direct, zonder twijfel.
Een account blokkeren doe je door vanaf het account op de 3 streepjes rechtsboven te klikken (ik doe dit vanaf een Android telefoon, misschien is dit voor een ander toestel net iets anders), selecteer ‘blokkeren’, bevestig en het is gelukt.

Als ik zie dat een account mij begint te volgen waarvan ik het vermoeden heb dat het een fake account is, dan blokkeer ik die persoon direct. Anders ga ik zo’n twee keer per maand door de lijst heen.
Vooral als je veel volgers hebt of als je volgers aantal doorgaan snel groeit, dan is het aan te raden om je volgers regelmatig door te lopen en de fake accounts te blokkeren, op die manier is het goed bij te houden.

 

Hoe blokkeer je iemand op Instagram

 

 

STAP 3 – ARCHIVEER TIJDGEBONDEN CONTENT

Naast het blokkeren van nep volgers, kun je ook af en toe je feed eens onder de loep nemen. Past deze nog bij wat je uit wilt stralen, of staan er misschien posts tussen die je liever gedag zegt?

Scroll eens door de content die je de afgelopen tijd geplaatst hebt, en kijk of daar tijdgebonden content tussen zit. Misschien heb je onlangs een speciale korting aangeboden, of heb je een evenement georganiseerd dat inmiddels voorbij is. Het kan zijn dat je die content niet meer wilt tonen in je feed, aangezien deze nú niet meer relevant is. En zeker niet als de designs voor die posts misschien niet helemaal goed passen bij de rest dat je uit wilt stralen, doordat er bijvoorbeeld teksten overheen staan en je dat normaal gesproken niet doet.

Die berichten tóch laten staan zou kunnen betekenen dat je feed uitstraling niet past bij wat je echt wilt uitstralen, en dat is zonde want daarmee kun je potentieel volgers een verkeerde eerste indruk geven.

Je hoeft die posts niet volledig te verwijderen van je account, maar je kunt er voor kiezen om ze te archiveren, op die manier kun je ze altijd nog eenvoudig terugplaatsen mocht je spijt krijgen ?

Nu je weet hoe je je Instagram account op kunt schonen, is de kans heel groot dat je interactie op je account gaat groeien doordat je ook echt de mensen gaat bereiken die jouw content interessant vinden. Maar dan moet je dus wel zorgen voor goede content die goed aansluit op jouw doelgroep ?

Laat je in de comments weten of deze tips waardevol voor je waren, of dat je ze al gebruikt?
Ik ben benieuwd!
Oh, en volgen we elkaar al op Instagram?

 

Zo houd je een grote schoonmaak op Instagram

 

 

Sharing is caring!

delingen