Bewaar voor later

Waar op te letten bij flatlay fotografie

Als je veel op Instagram te vinden bent kun je ze haast niet gemist hebben, de flat lays.
En het goede nieuws: flat lays are here to stay!

En natuurlijk wil je niet achterblijven, dus goed dat je er bent, want hieronder zie je hoe simpel het is om zelf een flat lay te maken. En daar bovenop geef ik je 10 tips om zelf aan de slag te gaan met jouw eigen kick ass flat lay!

Kies een basic ondergrond

Blijf dicht bij jezelf, en kies wat jij mooi vindt. Het is ten slotte jouw creatie. Wel is het fijn voor je brein als het snel en makkelijk te verwerken is waar je naar kijkt. Ik raad je aan om een rustige achtergrond te gebruiken. Kijk eens rond in je huis, hier vind je waarschijnlijk heel veel bruikbare en creatieve ondergronden. Denk bijvoorbeeld eens aan je bureau, beddengoed, vloerkleed, keukenblad, badkamervloer of de salontafel.

Fotografeer bij daglicht

Dit geldt in principe voor elke foto klus, dus ook voor het fotograferen van flat lays. Door te fotograferen bij daglicht voorkom je storende schaduwen, en zorg je er voor dat je items het mooist worden vastgelegd doordat je geen gebruik hoeft te maken van vals licht. Zoek een plekje dicht bij een raam of deur waar lekker veel daglicht naar binnen komt.

Kies een thema

Heb je geen idee waar je je flat lay op wilt baseren? Pak dan, nog voordat je je camera pakt, eerst pen en papier, en ga 10 minuutjes brainstormen over verschillende thema’s. Een duidelijk thema is belangrijk voor een goede flat lay, omdat je daarmee in een oogopslag een sterk verhaal neer kunt zetten.
Loop je echt helemaal vast, denk dan eens aan thema’s als je favoriete sieraden, make-up musthaves, kantoor benodigdheden, boodschappen voor een recept, de items in je handtas, een mooi gedekte tafel, items die je gebruikt voor je werkzaamheden,  souvenirs van je laatste vakantie, jouw essentials voor een rustgevend bad, noem maar op!

Houd ruimte tussen de items

Om een mooie, rustige creatie te maken, zorg je voor voldoende ruimte tussen de items. Probeer er niet zoveel mogelijk in  te proppen, want net zoals bij zelfbruiner geldt: less is more.

Fotografeer van bovenaf

Een goede flat lay fotografeer je van bovenaf. Houd dus een trapje bij de hand om hoog genoeg te kunnen staan als dat nodig is. Of, als het mogelijk is, poseer dan je creatie op de grond om het jezelf wat makkelijker te maken.

Probeer verschillende composities

Schuif je items even rond als je niet meteen tevreden bent. Zo krijg je vaak een creatiever inzicht voor het ideale plaatje. Probeer grote en kleinere items af te wisselen en items te stapelen om een mooie samenstelling te krijgen.

Kies het beste formaat

Afhankelijk van het kanaal dat je gebruikt bepaal je welk formaat het beste past. Voor Instagram adviseer ik om je foto’s vierkant te maken. Ondanks dat je wel andere formaten kunt gebruiken, is vierkant toch vaak het mooist.
Maar als je toch aan het fotograferen bent kun je je compositie eventueel nog zo aanpassen dat je ze ook optimaal kunt gebruiken in bijvoorbeeld 9:16 en 16:9 formaat zodat je ze ook optimaal kunt inzetten op o.a. Instagram Stories, Pinterest en Facebook.

Kies een kleurenpalet

Naast het kiezen van een thema, is het ook een goed idee om een kleurenpalet te kiezen voor je flat lay. Persoonlijk ben ik van de ‘ ton sur ton’, gebruik maken van dezelfde kleurfamilies. Maar dit stem je helemaal af op jouw smaak. Pasteltinten, felle kleuren, monochrome, noem maar op! Voor de finishing touch kun je nog wat goud, zilver of metallic toevoegen #shiny

lees ook:


Controle door te fotograferen

Maak eerst een paar foto’s zodat je het beste kunt beoordelen of je helemaal tevreden bent over je creatie. Niet helemaal happy? Schuif je items rond, voeg elementen toe of haal juist weg totdat je denkt: ‘Yes, dit is ‘m’.

Breng leven in de brouwerij

Vaak kan een ‘human touch’ net even die extra beleving geven. Bijvoorbeeld in plaats van een super mooi gedekte tafel te fotograferen, kan het net wat meer beleving geven door ook die klinkende glazen te tonen als je met elkaar proost, een nagel die gelakt wordt of de pols met dat mooie horloge er om. Experimenteer er op los!

 

En nu jij!

Ik ben heel benieuwd waar je mee aan de slag gaat. Of misschien ben je al een topper in het maken van flat lay. Laat hieronder in de comments een link naar je account achter zodat ik je creaties kan bewonderen!

Bewaar voor later!

zo maak je de mooiste flatlay foto's
Pinterest Essentials

Volg de gratis Pinterest Mini Training

De stap voor stap handleiding voor een sterke start op Pinterest

Bewaar voor later