Bewaar voor later

Header zo maak je de mooiste fotos met smartphone

Hoe maak je mooie foto’s met je telefoon?

Op veel online kanalen draait het om het delen van mooie plaatjes. Maar wat als je nou geen professionele camera bezit?

No worries, tegenwoordig zijn de meeste smartphones met hele goede camera’s uitgerust. En het mooie is, je mobieltje heb je doorgaans altijd op zak.

Dus van nu af aan laat jij geen enkel fotogeniek plekje meer aan je voorbij gaan, want ik geef je een aantal ijzersterke tips. Vanaf nu maak jij altijd mooie kiekjes met je smartphone.

In dit blog krijg je antwoord op de vraag: Hoe maak je mooie foto’s met je telefoon?
Telefoon in de aanslag, daar gaan we!

Tip 1 – Maak de camera lens goed schoon

 

Beetje een inkoppertje, maar gedurende de dag heb je je telefoon in je handen, stop je hem in je zak of in je tas, haalt hem er weer uit, je houdt hem aan je oor tijdens het bellen, en dat de hele dag door.

Niet zo gek dat de cameralens van je smartphone dan vies wordt door stof, vuiltjes en vingerafdrukken. Met een vieze lens maak je geen mooie foto’s met je telefoon, hoe professioneel je toestel ook is.

De eerste en meteen belangrijkste tip is dan ook, maak voordat je gaat fotograferen de lens van je camera goed schoon. Dit kan echt een enorm verschil maken in de kwaliteit van je foto’s.

De lens schoonmaken kan eenvoudig met een brillendoekje, een papieren tissue of een andere schone, zachte doek.

Tip 2 – Houd je telefoon goed stil

I know, dit klinkt heel voor de hand liggend. Maar hoe vaak komt het voor dat je toch de camera met 1 hand vasthoudt? *uche selfiestand*. Vaker dan je denkt.

Door je telefoon stevig met twee handen vast te houden, voorkom je dat het beeld beweegt en worden je foto’s vele malen scherper. Probeer ergens tegenaan te leunen voor het perfecte plaatje.

Oké, dit was een inkoppertje, maar probeer er maar eens op te letten hoe vaak je toch nog met één hand de camera bedient!

Fotograferen met je mobiel - twee handen vasthouden-2

Tip 3 – Camera van je telefoon scherpstellen

Een foto is pas echt mooi als hij echt goed scherp is. Met je mobiel kun je heel eenvoudig bepalen waarop je scherp stelt.

Meestal stelt de camera van een mobiele telefoon automatisch scherp op een voorwerp dat het dichtste bij is, maar dit kun je eenvoudig aanpassen.

Vanuit de camera stand tap je met je vingers op het scherm om het scherp te stellen. Veel telefoons beschikken zelfs over een functie om de focus vast te zetten door lang ingedrukt te houden.

Zo hoef je alleen maar te wachten op het perfecte shot, én voorkom je dat de focus steeds verlegd wordt.

 

Fotograferen met je mobiel - beeld scherpstellen

Tip 4 – Houd voldoende ‘loze’ ruimte over

Ik denk dat mijn oud collega’s een flashback krijgen als ze dit lezen, want als er iets was waar ik tot in den treuren op hamerde, was dat de prachtige foto’s die werden genomen tijdens de vele fotoshoots bijna nooit goed bruikbaar waren voor online materiaal.

Bijna alle online kanalen maken gebruik van verschillende formaten, en dat betekent dat je er rekening mee moet houden met HOE de foto genomen wordt.

Ik weet niet waarom, maar er wordt zo vaak een foto genomen die meteen de uiteindelijke setting vastlegt zoals ‘ie zou moeten zijn. Maar hier mis je echt enorme kansen mee.

Ik werkte voorheen in de kinderwagenbranche, en geregeld kreeg ik foto’s waar een perfecte uitsnede van de kinderwagen met model waren vastgelegd.

Ideaal voor bijvoorbeeld drukwerk, maar ga zo’n foto maar eens in verschillende formaten snijden. Blog banners, skyscrapers, Insta foto’s, Pinterest beelden. Niet te doen!

Vaak kon ik dat beeldmateriaal niet gebruiken voor online kanalen omdat ik moest kiezen: of de wielen van de kinderwagen eraf snijden, of het hoofd van het model.

Op de foto hieronder zie je precies wat ik bedoel.

Dus deze tip is zowel voor de hobby-fotograaf als de professioneel fotograaf, denk goed aan het uiteindelijke doel van je foto, en zorg er voor dat je de foto’s ruim neemt.

Gedeeltes van een foto’s afsnijden kan altijd, eraan plakken wordt een stuk lastiger.

voorbeeld niet goed genomen foto

Tip 5 – Belichting van je onderwerp

De allermooiste foto’s met je telefoon maak je overdag bij voldoende natuurlijk daglicht. Maar je weet van tevoren niet altijd of de zon gaat schijnen, dus heeft je telefoon een aantal instellingen die je in de gaten kunt houden.

Eerst stel je de focus vast, vervolgens kijk je naar het licht. Met de belichtingscompensatie maak je de foto lichter of donkerder. Je HDR-functie maakt meerdere foto’s achter elkaar met verschillende belichtingen en combineert die tot 1 beeld. Handig!

Ook kun je bij helder weer prachtige foto’s maken in de schemering, vaak gaat dat zelfs nog beter dan fotograferen bij direct zonlicht.

Pinterest Essentials

Volg de gratis Pinterest Mini Training

De stap voor stap handleiding voor een sterke start op Pinterest

Tip 6 – Hulpmiddelen en accessoires voor mobiel fotograferen

 

Er zijn allerlei handige hulpmiddelen te krijgen voor je smartphone, en deze hoeven echt niet de hoofdprijs te kosten. Ik heb zelf bijvoorbeeld deze bluetooth selfiestick van Bol.com.

Ook zijn er speciale losse lenzen op de markt die je eenvoudig op je smartphone klikt. Deze zorgen ervoor dat je nog verder kunt inzoomen, of dat je bijvoorbeeld een fish eye effect krijgt.

Hier zie je de afbeelding van de selfiestick die ik gebruik, en een video hoe je deze kunt gebruiken. Onmisbaar om mooie foto’s én video’s te maken met je telefoon.

 

Bol.com Bluetooth Selfiestick fotograferen met je mobiel

Tip 7 – Perspectief van je foto

Hoe maak jij meestal een foto? Gewoon zoals je het object voor je ziet? Probeer eens een andere houding aan te nemen, daarmee verander je het perspectief van je foto, en dat kan verrassende plaatjes opleveren!

Zak eens door je knieën of zoek juist een hogere positie op voor een verrassend andere invalshoek. Dit geeft je vaak meteen inspiratie doordat je je onderwerpen vanaf een andere hoek bekijkt.

id = "Tip7Perspectiefvanjefoto">

Leestip – wil je nog meer leren over fotograferen met je smartphone? Lees dan ook:

“Waar op te letten bij Flatlay fotografie”

Tip 8 – Regel van derden

In de wereld van de fotografie, en ook in de smartphone fotografie, is de ‘regel van derden’ een veelgebruikte term voor de perfecte compositie. Hierbij verdeel je het beeld als het ware via twee denkbeeldige horizontale en verticale lijnen in negen vlakken.

Vervolgens zorg je er voor dat je je fotografie onderwerp op, of in de buurt van zo’n lijn plaatst. Of, nog beter, op het kruispunt van twee lijnen. Zo fotografeer je altijd een mooie compositie.

Op de meeste telefoons zit een rasterfunctie in de camera-app zodat je de lijnen in beeld ziet. Deze zou ik zeker inschakelen want dit helpt enorm!

Regel van derden in de smartphone fotografie

Tip 9 – Gebruik liever niet de digitale zoom om in te zoomen

Tegenwoordig hebben de meeste telefoons een digitale zoom functie. Maar toch kun je deze beter niet gebruiken om in te zoomen.

Hiermee word je foto namelijk korrelig en onscherp. dat komt doordat het beeld als het ware alleen maar vergroot wordt in plaats van dat je werkelijk inzoomt op je onderwerp.

Je kunt beter dichterbij je onderwerp gaan staan in plaats van in te zoomen. Op die manier behoud je veel meer kwaliteit van je uiteindelijke foto.

Tip 10 – Nabewerking van je foto’s via een speciale app

Als je je foto’s op een bepaalde manier wilt bewerken om zo bijvoorbeeld een vaste stijl te houden in je Instagram feed, dan kun je verschillende apps gebruiken waarmee je je foto’s kunt bewerken.
Hier vind je een aantal opties:

VSCO – Dit is een mobiele fotografie app voor Android en iOS. je kunt deze tool gratis gebruiken om je foto’s te bewerken en bijvoorbeeld flters toe te voegen.

Instagram – Binnen Instagram heb je de mogelijkheid om je foto te bewerken tijdens het uploaden van je foto of foto’s. Zo kun diverse filters toevoegen, maar ook onder andere de scherpte, warmte, helderheid en het contrast van je foto aanpassen.

Adobe Lightroom – Lightroom – onderdeel van Adobe – kun je als gratis mobiele app downloaden in iOS en Google Play Store. Je kunt hiermee je foto’s prachtig bewerken voordat je ze plaatst op bijvoorbeeld je social media kanalen.

Plann en Later – Niet alleen mijn favoriete tools om mijn posts voor Instagram en Facebook in te plannen, maar ook om foto’s te bewerken voordat ik ze inplan. In beide programma’s kun je eenvoudig en snel filters toevoegen en je foto’s bijsnijden. Via deze link krijg je $10 korting op Plann.

hoe maak je mooie foto's met je telefoon

Tip 11 – Oefenen met smartphone fotografie

De beste manier om al deze tips onder de knie te krijgen en jouw smartphone fotografie te verbeteren is door te gaan oefenen. Ga eens experimenteren met de instellingen van je camera app en ga veel uitproberen. Hoe beter je de camera van je mobiele telefoon leert kennen, des te makkelijker je binnen no-time de mooiste foto’s neemt.

Zoek verschillende locaties op om te kijken wat het beste bij jou past. Midden in de stad vind je weer hele andere elementen dan bijvoorbeeld in het bos, ga op ontdekking! Maar ook oefenen met verschillende onderwerpen is een leuke uitdaging.

Probeer maar eens een actieve peuter te fotograferen in plaats van een paddenstoel ? Dat heeft wat oefentijd nodig! Wedden dat als je jouw smartphone camera beter onder de knie hebt je hier uber enthousiast van wordt?

 

Nog even tip voor als je wilt dat je mooie foto’s ook beter gezien worden op Instagram: als je gebruik maakt van Instagram Gidsen kun je zelf een collectie maken van bepaalde berichten en zo je foto’s nog beter onder de aandacht brengen. In dit blog lees je wat Instagram Gidsen zijn en hoe je ze strategisch in kunt zetten op jouw Instagram account.

hoe maak je mooie foto's met je telefoon

Tip 12 – Volg een iPhone fotografie cursus

Wil je er helemaal zeker van zijn dat je alle functies van de camera op je telefoon volledig benut? Volg dan een cursus.

Zuiderburen Janne en David Boone hebben een hele complete iPhone fotografie cursus ontwikkeld.

 

Met deze iPhone fotografie cursus:

  • Word je in korte tijd een betere fotograaf
  • Krijg je online video begeleiding
  • Volg je de lessen in je eigen tijd en tempo

Hier lees je alles over deze complete iPhone fotografie cursus.

iPhone fotografie cursus

En nu jij!

Met welke tip ga jij als eerste aan de slag om mooie foto’s te maken met je telefoon? Laat hieronder een reactie achter!

Bewaar dit artikel op Pinterest om op een later moment te lezen door op onderstaande afbeelding te klikken.

Pinterest Essentials

Volg de gratis Pinterest Mini Training

De stap voor stap handleiding voor een sterke start op Pinterest

Bewaar voor later