Bewaar voor later

Is het slim om hashtags te gebruiken op Pinterest - Socially Sanne Blog

Hashtags op Pinterest in 2023 – dit moet je weten

Het is de vraag van de dag, moet je nou wel of niet hashtags gebruiken op Pinterest? Lange tijd werd er super vaag over gedaan, waardoor het lange tijd een groot vraagteken was. In dit blog geef ik je antwoord op de vraag wel of niet hashtags gebruiken op Pinterest in 2023?

 

Wat zijn Pinterest hashtags?

Hashtags op Pinterest werkten zoals ze op bijvoorbeeld Instagram doen. Door een hashtag te gebruiken kun je je content als het ware categoriseren zodat de kans groter is dat het op het juiste moment aan de juiste persoon getoond wordt. Oftewel iemand die specifiek zocht op de hashtag die verwerkt was in de pin. Maar er is nogal wat veranderd, en in dit artikel lees je wat de huidige status is van Pinterest hashtags, en of je ze wel of niet zou moeten gebruiken.

Is het slim om hashtags te gebruiken op Pinterest - Socially Sanne blog 3-2

Wat is het verhaal rondom de Pinterest hashtags?

We gaan terug naar het jaar 2017.

Wat zag de oplettende Pinterest gebruiker ineens? Jawel, hashtags!

Hashtags in Pin-beschrijvingen konden op de desktop worden aangeklikt, maar toen ineens weer niet.

Toen verschenen er Hashtag-knoppen op mobiele apparaten. Soms. En toen weer niet.

 

Je hebt het al door, alles was lekker vaag rondom hashtags.

Maar toen kwam er eindelijk een officiële verklaring vanuit Pinterest, gepubliceerd op 26 september 2017 waarin ze zeiden: “Ja, je kunt hashtags op Pinterest gebruiken!”

Net als hashtags op Instagram, zou je nu hashtags op Pinterest kunnen en moeten gebruiken.”

 

Maar ook toen bleef het behoorlijk vaag allemaal, want hoeveel waarde werd er dan precies gegeven aan het gebruiken van hashtags? Oké, je kunt ze gebruiken, maar leveren ze ook iets op? (als in een groter bereik).

Dat is lange tijd nogal onduidelijk geweest, dus het advies was altijd: gebruik een klein aantal hashtags – zeg 3 tot 8 – dan heb je ze in ieder geval in de pins staan, mocht het ooit een enorm belangrijk onderdeel worden.

 

Dus dat werd braaf gedaan. Totdat er toch weer een nieuw bericht vanuit Pinterest naar buiten kwam… Pinterest zegt nu dat zij hashtags afraden…

 

Wat is er in de tussentijd veranderd rondom Pinterest hashtags?

Fast forward naar nu waarin Pinterest inmiddels dus veranderd is als het gaat om hashtags:

 

De pinomschrijving, waar je de hashtags gebruikte, is totally veranderd:

1 – De pinomschrijvingen zijn niet meer zichtbaar in de Pinterest feed. In de tussentijd zijn de Pinterest titels erbij gekomen, en die zie je (doorgaans) wel nog staan bij een pin in de feed. Ik zeg ‘doorgaans’, want soms komen er ook nog pins voorbij zonder überhaupt een begeleidende tekst. Always a surprise dus zullen we maar zeggen…

 

2 – Als je nu op een pin klikt om het te openen, wordt de pinomschrijving na ongeveer 190 tekens afgekapt. Je moet op ‘MEER’ klikken om de rest van de tekst te kunnen lezen.

 

3 – In veel gevallen plaatst men hashtags aan het einde van de pinomschrijving, en zie je ze dus pas zodra je op ‘MEER’ klikt. Alleen, wat zien we dan ➡️ de hashtags zijn niet langer klikbaar.

 

En dat is dus eigenlijk waar de aap uit de mouw komt. Want zijn je pins dan wel zichtbaar via een hashtag als je ze toch wel gebruikt? En is het nog wel slim om ze te gebruiken?

 

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe hashtags er nu uit zien: platte zwarte tekst, in plaats van klikbare hashtags.
voorbeeld van Pinterest pin met niet klikbare hashtags

Moet je nou wel of niet hashtags gebruiken op Pinterest?

Weet je wat het lastige is met het internet? Je vindt heel veel informatie, maar dat is nog geen garantie dat dat ook  kloppende informatie is. Ik kan je garanderen dat ik het verhaal rondom hashtags gecheckt heb bij mijn contactpersoon binnen Pinterest, en zij gaf aan: (letterlijk geciteerd)

“Hashtags worden afgeraden. Verwerk liever keywords in je tekst. Zie het als een SEO tekst.”

Pinterest zelf geeft dus aan dat zij hashtags afraden. Het allerbelangrijkste voor Pinterest is dat je eye catching pins maakt, zodat jouw pin er positief uitspringt in de search feed en de smart feed. Deze pins vul je aan met relevant zoekwoorden. GEEN hashtags dus.

Moet je nu je pins op Pinterest gaan aanpassen?

Nee alsjeblieft begin daar niet aan, want dat heeft geen enkele zin!

Ik zou je willen adviseren om de tijd te steken in het maken van nieuwe pins met een goede omschrijving met goede zoekwoorden, in plaats van hashtags.

Ik leg vooral de focus op het verwerken van een bepaald zoekwoord in de pinomschrijving en de pintitel. Dat is op de lange termijn de beste oplossing.

Samengevat, wel of niet hashtags gebruiken op Pinterest?

Het antwoord is heel kort: nee, geen hashtags gebruiken op Pinterest.

Zorg er voor dat je goed zoekwoordenonderzoek hebt gedaan naar de zoektermen waar jouw ideale klant op zoekt, en verwerk die in je pintitel en pinomschrijving. Vul je pinomschrijving eventueel aan met een aantal extra relevante zoekwoorden.

Gebruik jij Pinterest?

Zet jij Pinterest al in als kanaal om makkelijker je doelgroep te bereiken en ze naar je website te sturen?

Wil je weten waar te beginnen met Pinterest? Vraag dan hieronder de gratis Pinteres cursus aan voor een vliegende start met Pinterest marketing.

Is het slim om hashtags te gebruiken op Pinterest - Socially Sanne blog 2
Lees ook 10 redenen waarom Pinterest interessant is voor jouw bedrijf, hoe je meer bezoekers naar je site krijgt via Pinterest, of 33 snelle Pinterest tips om direct in te zetten.

Vond je dit een interessant blog? Deel het op Pinterest zodat meer mensen er van kunnen profiteren!

Welke tips ga jij zeker toepassen? Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat!

Pinterest Essentials

Volg de gratis Pinterest Cursus

De stap voor stap handleiding voor een sterke start op Pinterest

Bewaar voor later