Bewaar voor later

Pinterest smalle blog header

Kun je zonder problemen een Pinterest pin of Pinterest bord verwijderen?

Ook al weet je wel beter, soms voelt het beter om iets te verwijderen van je socials, zeg even die tipsy update op je Facebook page, of die minder sjieke foto op Instagram. (ook al weten we dat iets nooit ‘echt’ weg is op het wereldwijde web…)⁠
Anyways⁠

Hoe zit dat eigenlijk op Pinterest? Kun je ook zomaar Pinterest pins verwijderen?⁠

Ja, dat kan.

Of ik het zou adviseren?

Nee, dat niet.⁠

Hoe werkt het precies met pins verwijderen?

Kijk, het idee van pins op Pinterest is dat ze zichzelf als een soort olievlek gaan verspreiden, dat is meteen de kracht van dit medium.⁠
Dus stel je voor dat jij een pin hebt gepind, waarvan je na een tijdje denkt, “hmm past niet meer bij / werkt niet goed / welke reden dan ook” dan is de kans natuurlijk aanwezig dat die pin al weer vele malen is doorgedeeld door anderen. En dan heeft het weinig zin om jou pin te verwijderen, dat lost niet het probleem op, want de pin blijft op hun accounts bestaan.

Of misschien zie je dat een pin zelfs na weken of maanden niets oplevert. Is het dan slim om hem te verwijderen?

Kort antwoord: nee.

Wat is dan wel een goede oplossing in plaats van verwijderen?

Lekker laten draaien, altijd kans dat een pin zelfs na maanden ineens een hoop traffic oplevert! (ja echt!)⁠

Wil je pins verwijderen om je account op te frissen (hiermee bedoel ik de pins die anderen zien op jouw account), kies er dan liever voor om je pins te verplaatsen naar een verborgen bord = problem solved.⁠
Sidenote: dit heeft dus alleen invloed op wat anderen zien op jouw account. Dit verandert verder niets aan al door anderen bewaarde pins op hún borden.

Maar goed, als je Pinterest al langere tijd gebruikt heb je ongetwijfeld ooit eens een of meerdere pins bewaard of zelf gedeeld waar je nu niet helemaal meer achter staat, die gedateerd zijn of gewoon niet meer passen bij de onderwerpen waar jij over deelt.
Wat nu? Kun je deze Pinterest pins verwijderen, of is dat tactisch gezien niet de beste oplossing?

 

Wat is je doel op Pinterest?

Voordat we deze vraag verder bekijken, is het slim om eerst je doel op Pinterest scherp te hebben. Je doel is dat je de juiste mensen aantrekt op je account, en daarom wil je meteen een goede indruk geven waarom men bij jou moet aankloppen. Dus wil je je borden zo veel mogelijk laten aansluiten bij de categorieën of onderwerpen waar jij over deelt. Maar wat doe je dan met pins die totaal niet meer relevant zijn voor je account? Of als het wel bij jouw onderwerpen past, maar er misschien foutieve informatie in staat?

Pinterest Essentials

Volg de gratis Pinterest cursus

De stap voor stap handleiding voor een sterke start op Pinterest

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

Situatie: Je wilt een zelfgemaakte pin verwijderen of bewerken:

Je kunt het bord en de sectie van een bewaarde pin bewerken. Als jij de pin zelf hebt gemaakt, kun je ook de beschrijving of de website ervan bewerken.

Tip bordsecties
Meteen een tip: bordsecties zijn zakelijk gezien niet geadviseerd: maak zoveel mogelijk gebruik van relevante op zichzelf staande borden. Dus in plaats van een bord op te splitsen in bordsecties (dat zijn zeg maar submapjes binnen je Pinterest bord), kun je beter een of meerdere nieuwe borden aanmaken die specifieker zijn.
Als gezondheidscoach kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je een bord hebt genaamd: ‘Gezond eten’. In plaats van binnen dit bord bordsecties aan te maken, kun je beter kiezen voor nieuwe borden die bijvoorbeeld gericht zijn op: ‘Salades’, ‘Groene smoothies’, etc.

Je kunt een pin die je hebt bewaard ook verwijderen. Verwijder alleen een pin als je zeker weet dat je hem niet meer wilt. Eenmaal verwijderd kan de pin niet meer worden hersteld. Dit raad ik dan ook niet direct aan. Verplaats hem liever naar een verborgen bord.

Een pin verwijderen omdat de prestaties tegenvallen

Ben je van plan een pin te verwijderen omdat de prestaties tegenvallen? Dat is geen goede reden, want je weet nooit wanneer een pin alsnog gaat presteren. Pinterest heeft tijd nodig, hier gaat gemiddeld weken of maanden overheen voordat iets op gang kan komen. Als een pin het binnen een week (of maand) niet goed doet, kan hij altijd later ineens opgepakt worden en zelfs viraal gaan. Maar als je de pin verwijdert ben je verzekerd dat dit niet gebeurt, en dat is zonde, toch?


Hoe verwijder ik een Pinterest pin van een eigen bord?

Een Pinterest pin van een van je eigen borden verwijderen is simpel:

 1. Klik vanaf je bord op een pin om hem in de vergrote weergave te openen
 2. Klik op het pennetje
 3. Je kunt het volgende doen:
  • Bewerk het bord, de sectie of de titel van de pin en klik op Bewaren om je wijzigingen op te slaan
  • Of klik op Verwijderen en vervolgens op Pin verwijderen om je pin te verwijderen

 

Wat gebeurt er precies als je een Pinterest pin verwijdert?

Wat gebeurt er met een pin als jij die verwijdert, verdwijnt deze dan ook op de borden van mensen die je pin gedeeld hebben?
Als jij een pin van jouzelf verwijdert dan heeft dit verder geen impact op de mensen die jouw pin hebben gerepind. Het wordt alleen van jouw bord verwijderd. Dus daarom is een verwijderde pin nooit echt ‘verwijderd’ als deze tussentijds door anderen gedeeld is. Want je pin blijft altijd op de berichten van anderen voortbestaan zolang zij niet besluiten om hem zelf te verwijderen. Driedubbelcheck dus je content voordat je een pin op Pinterest plaatst.

 

      Luister ook de Socially Sanne Podcast aflevering 53 waarin ik dieper in ga op hoe je voorkomt dat Pinterest’s grootste kracht je valkuil wordt. Hier ga ik er nog dieper op in.

 

De URL achter een Pinterest pin aanpassen

Als je een afbeelding hebt gedeeld op Pinterest en per ongeluk een verkeerde URL er bij hebt geplaatst, dan kun je deze als volgt aanpassen:
1. Klik op de betreffende pin om hem in de vergrote weergave te openen

 1. Klik op het pennetje
 2. Bewerk de website link in het veld ‘Website’
 3. Klik op opslaan

Let er wel op dat je liever geen doorverwijzingen of URL-verkorters (zoals bit.ly of goo.gl) gebruikt, verwijs altijd rechtstreeks naar de bron.

Pins verplaatsen naar een ander Pinterest bord

Het kan ook zomaar zijn dat je een aantal borden wilt verwijderen, maar niet inclusief alle pins die op dat bord staan. Dan kun je deze pins verplaatsen, kopiëren of verwijderen. Als je meer wilt lezen over hoe je je Pinterest borden kunt organiseren en je Pinterest account een grote schoonmaak geeft, dan is dit blog iets voor jou.

Een enkele pin naar een ander Pinterest bord verplaatsen

 1. Klik vanaf je profiel op een bord om je pins te zien
 2. Klik op een pin om hem in de vergrote weergave te openen, en klik dan ophet pennetje
 3. Kies het bord waar je de pin naartoe wilt verplaatsen
 4. Klik op Opslaan

Meerdere pins tegelijk verplaatsen

 1. Klik vanaf je profiel op een bord om je pins te zien
 2. Klik op Rangschikken
 3. Kies tot 50 pins die je wilt verplaatsen, kopiëren of verwijderen
 4. Je hebt nu drie opties
  • Klik op Verplaatsen en kies een bord om de pins naar een ander bord te verplaatsen
  • Klik op Kopiëren en kies een bord om de pins naar een ander bord te kopiëren (je pins staan dan op beide borden)
  • Klik op Verwijderen als je de geselecteerde pins wilt verwijderen. Maar let op, je kunt dit niet ongedaan maken!
id = "PinsverplaatsennaareenanderPinterestbord" id = "EenenkelepinnaareenanderPinterestbordverplaatsen">

Kortom, verwijder liever geen Pinterest pins als het niet noodzakelijk is

Anyway, ik zou niet te veel tijd besteden aan het verwijderen van pins als het niet per se noodzaak heeft. Focus je liever op het delen van relevante pins die direct naar jouw website verwijzen en dubbelcheck of het de correcte URL is (deze fout heb ik helaas ooit begaan, en die pin was ook nog eens viral gegaan. Geloof me, dat wil je niet, dus dubbelchecken is geen overbodige luxe).

Bij twijfel zou ik eerder kiezen voor het verplaatsen van pins naar een verborgen bord. Maar check eerst altijd de huidige resultaten van die betreffende pin voordat je actie onderneemt die je niet meer ongedaan kunt maken.

Waarom geen pins verwijderen - Socially Sanne blog
Lees ook
hoe je een grote schoonmaak houdt op je Pinterest account
de 7 meest gemaakte fouten op Pinterest
33 snelle Pinterest tips
en 10 redenen waarom Pinterest interessant is voor jouw bedrijf.

Vond je dit een interessant blog? Deel het op Pinterest, Facebook of LinkedIn zodat meer mensen er van kunnen profiteren!

Welke tips ga jij zeker toepassen? Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat!

Pinterest Essentials

Volg de gratis Pinterest Mini Training

De stap voor stap handleiding voor een sterke start op Pinterest

Bewaar voor later