Bewaar voor later

Wat is ChatGPT

ChatGPT: Alles wat je moet weten over deze AI-gedreven tekstgenerator

 

ChatGPT, grote kans dat je deze naam wel eens voorbij hebt horen komen. En dat is niet gek want deze tool heeft al heel wat stof doen opwaaien.

Als online ondernemer ben je vast op zoek naar manieren om je website of sociale media-accounts te laten groeien. Hoe handig zou het zijn als je daarbij geholpen kunt worden door kunstmatige intelligentie? ChatGPT is zo’n tool die je kan helpen om je online aanwezigheid te vergroten. Maar wat is ChatGPT precies? En hoe werkt het? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de AI tool ChatGPT en hoe je het kunt gebruiken om je online marketing te optimaliseren.

 

Wat betekent AI?

AI? Laten we die eerst uitleggen voordat we verder gaan. AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Het verwijst naar machines die in staat zijn om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren en problemen oplossen.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een AI-gedreven tekstgenerator die in staat is om mensachtige conversaties te voeren. Het maakt gebruik van Natural Language Processing (NLP), wat betekent dat het in staat is om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Als marketeer smul ik echt van dit soort ontwikkelingen!

Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om verschillende soorten teksten te genereren, zoals blogposts, sociale media-berichten, e-mails en nog veel meer.

sneller content maken met chatgpt

Waarom zou je ChatGPT gebruiken?

Het gebruik van ChatGPT heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan het je veel tijd en moeite besparen bij het schrijven van teksten. In plaats van urenlang te worstelen met woorden en zinnen, kun je met ChatGPT in enkele minuten een tekst genereren.

Daarnaast kan ChatGPT je helpen om meer verkeer naar je website te krijgen. Door regelmatig relevante en interessante content te publiceren, kun je je online aanwezigheid vergroten en meer potentiële klanten aantrekken. 

Ik blijf altijd maar zeggen tegen mijn klanten dat ze vooral moeten focussen op lange termijn content. Denk aan blogs, podcast en video. Maar I know, het kost wel meer tijd om dat soort content te maken dan snel even een social postje te schrijven. Maar wist je dat ChatGPT je hier bij kan helpen?

Waar kun je ChatGPT voor gebruiken?

ChatGPT kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals:

👉🏻 Het schrijven van blogposts en artikelen

👉🏻 Het genereren van sociale media-berichten

👉🏻 Het schrijven van e-mails en nieuwsbrieven

👉🏻 Het creëren van productbeschrijvingen en landingspagina’s

👉🏻 Het maken van chatbots en virtuele assistenten

is chatgpt wel ethisch voor marketing

Is het wel ethisch om je teksten te laten schrijven door een AI-robot?

Dit vraag is direct de reden waarom ik nu 2 kampen zie als het gaat om AI tools gebruiken:
Kamp 1 ziet allerlei beren op de weg en redenen waarom je het vooral niet moet gebruiken
Kamp 2 staat open voor verandering en omarmt nieuwe mogelijkheden van de toekomst

Het is ook echt wel een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Hoewel het gebruik van AI-gedreven tekstgeneratoren voordelen heeft, zijn er ook ethische overwegingen om rekening mee te houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegenereerde teksten niet discriminerend of beledigend zijn. Lijkt me ook niet meer dan logisch eigenlijk. Daarnaast is het belangrijk om transparant te zijn over het gebruik van AI in je marketing, zodat je klanten weten wat ze kunnen verwachten. Ik zou dan ook nooit een tekst zomaar klakkeloos overnemen.

Ik heb bij dit blog zeker hulp gevraagd van ChatGPT, om er vervolgens een eigen sausje overheen te gieten. Anders heb je waarschijnlijk zo in de gaten dat het ‘anders’ klinkt, afstandelijker. En dat is nou net niet mijn bedoeling bij mijn blogs!

Kun je de teksten die ChatGPT geeft 1 op 1 gebruiken voor je marketing?

Hoewel de teksten die ChatGPT genereert van goede kwaliteit zijn, is het niet aan te raden om ze 1 op 1 te gebruiken voor je marketing. Het is namelijk wel echt belangrijk om je teksten te checken. Ondanks dat het echt een fantastisch systeem is, is het niet altijd 100% foutloos. Daarnaast klinkt een robot nooit hetzelfde als jij. En dat voel je als je je teksten leest. Kun je dus ChatGPT gebruiken voor je bedrijf? Ja, dat denk ik wel, maar neem de teksten dus niet klakkeloos over en herschrijf in je eigen stijl.

Wat zijn slimme vragen om te stellen aan ChatGPT?

Als je ChatGPT gaat gebruiken, wil je natuurlijk wel de beste resultaten behalen. Maar wist je dat je veel meer vragen kunt stellen dan ‘schrijf een instagram post over onderwerp X’.

Hier zijn een paar slimme vragen (prompts) die je kunt stellen om betere teksten te genereren:

✔️ Kun je me helpen met het schrijven van een pakkende kop voor mijn blogpost?

✔️ Wat zijn de belangrijkste zoekwoorden waarop ik me moet richten voor deze tekst?

✔️ Kun je me helpen bij het opstellen van een call-to-action die mijn lezers aanspoort om actie te ondernemen?

✔️ Kun je me suggesties geven voor beeldmateriaal om bij deze tekst te gebruiken?

✔️ Kun je me helpen om deze tekst SEO-vriendelijk te maken?

 

Is ChatGPT gratis te gebruiken?

Ondanks dat ChatGPT in de prompt in het onderstaande voorbeeld aangeeft dat het niet gratis te gebruiken is, is dat wel zo. Zo zie je maar weer, ik moets hem even verbeteren. De antwoorden zijn dus niet altijd 100% correct 😉

Maar ja, je kunt ChatGPT (vooralsnog) dus gratis gebruiken, je hebt wel kans dat het soms minder goed werkt als er veel mensen tegelijtkerijd van gebruik maken. Dat merk ik met name in de avond, dus qua tijdzone zitten wij hier goed voor overdag gebruik. 

is ChatGPT gratis te gebruiken

Conclusie

ChatGPT is een krachtige tool die je kan helpen om je online marketing te optimaliseren. Het maakt gebruik van AI-technologie om hoogwaardige teksten te genereren, waardoor je veel tijd en moeite kunt besparen. Maar het zal nooit volledig jouw stem vervangen (als in jouw woordgebruik), althans zover zijn we nu nog niet…

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van AI ook ethische overwegingen met zich meebrengt. Zorg er daarom voor dat je transparant bent over het gebruik van ChatGPT en dat je de gegenereerde teksten bewerkt en aanpast aan je specifieke marketingstrategie en doelgroep. Met deze tips kun je optimaal gebruik maken van ChatGPT en je online aanwezigheid vergroten.

Heb je nog geen ChatGPT account? Maak een gratis account voor ChatGPT. Het kan zijn dat je eerst op een wachtlijst wordt gezet door de grote vraag naar deze tool.

Heb jij ChatGPT al gebruikt? Wat is je favoriete prompt?

ChatGPT voor Pinterest gebruiken

Ik ben groot fan van Pinterest marketing voor je bedrijf, en dus ben ik gaan onderzoeken hoe je deze twee kunt combineren.

Ik heb hiervoor hele handige prompts samengesteld die ik heb uitgewerkt in deze ChatGPT voor Pinterest handleiding.

ChatGPT Pinterest handleiding

Bewaar voor later

Pinterest Essentials

Volg de gratis 4-daagse Pinterest Cursus

De stap voor stap handleiding voor een sterke start op Pinterest

Bewaar voor later