Bewaar voor later

Wat is Pinterest marketing?

 

Als je op Google zou zoeken op ‘wat is Pinterest marketing‘, dan zou het direct de vergelijking maken tussen Pinterest en andere social media kanalen. Maar daar gaan we eigenlijk al direct de mist in. Pinterest is namelijk geen social media. Pinterest is een zoekmachine.

Maar wat is Pinterest marketing dan precies, en in welk opzicht verschilt dit met social media marketing? Wat het verschil tussen Pinterest en Instagram is en waarom dit zo belangrijk is om te weten voordat je Pinterest marketing gaat inzetten voor je onderneming, leg ik je uit in dit artikel.

 

Wat is Pinterest marketing

Wat is Pinterest en wat is het verschil met sociale media?

Pinterest is een visueel ontdekkingsplatform waar je ideeën en inspiratie kunt vinden voor allerlei projecten en interesses.

In tegenstelling tot traditionele sociale media zoals Facebook en Instagram, waar de focus ligt op het delen van berichten met vrienden, draait Pinterest om het ontdekken en opslaan van visuele content. Dit kunnen afbeeldingen, infographics en video’s zijn.

Je kunt deze content organiseren op zogenoemde borden. Dit maakt Pinterest uniek omdat het zich richt op inspiratie en het helpen van gebruikers bij het plannen van projecten, reizen en meer.

Pinterest gebruikers zijn dan ook vaak bezig met het maken van plannen. Denk maar eens aan je eigen gebruik. Grote kans dat je zelf Pinterest erbij pakte voor het maken van een moodboard voor je nieuwe woonkamer interieur?

Maar, goed nieuws, Pinterest gaat veel verder dan interieur, recepten en kapsels. Dat maakt het voor veel bedrijven een interessant kanaal!

Lees ook: Waarom zou je Pinterest zakelijk inzetten?

Het belang van visuele content en waarom Pinterest ideaal is voor bedrijven

Visuele content is cruciaal in de digitale wereld omdat mensen vaak visueel ingesteld zijn. We onthouden visuele informatie sneller. ‘Een foto zegt meer dan 1000 woorden’, die uitspraak is er niet voor niets.

Pinterest maakt het dan ook mogelijk om je op een unieke manier te onderscheiden als onderneming zijnde, door middel van aantrekkelijke visuele content die gebruikers inspireert en aanzet tot actie.

Daardoor is Pinterest ideaal vanwege de focus op visuele content en de mogelijkheid om producten en diensten op een creatieve manier te presenteren.

Door aantrekkelijke pins te maken die passen bij de interesses van je doelgroep, kun je je naamsbekendheid vergroten, verkeer je je website genereren en uiteindelijk conversies stimuleren.

id = "NO" id = "NO">
Waarom pinterest inzetten voor jouw bedrijf

De voordelen van Pinterest marketing voor bedrijven

Het gebruik van Pinterest als marketingtool biedt diverse voordelen voor je bedrijf, waaronder:

– Verhoogde naamsbekendheid door visueel aantrekkelijke content te delen

– Meer websitebezoekers door pins te linken naar je website

– Verbeterde betrokkenheid van je publiek door inspirerende content te delen waar zij naar zoeken

– Meer verkopen en conversies door het delen van pins

 

Pinterest is een krachtig platform om je te onderscheiden en je doelgroep te bereiken. Met de juiste strategie en content kunnen je profiteren van de vele voordelen die Pinterest marketing biedt, zonder dat het veel tijd kost om in te zetten.

Hoe Werkt Pinterest?

 

Een overzicht van de belangrijkste Pinterest functies

Zoals gezegd draait Pinterest om het ontdekken en opslaan van visuele content. Met functies zoals ‘Pins’, ‘Borden’ en ‘Zoeken’ kun je nieuwe ideeën vinden en opslaan voor later gebruik. Je kunt ook borden maken om je favoriete pins te organiseren en te delen met anderen.

 

Maar kijk hier vooral dus vanuit de rollen omgekeerd. Jouw doelgroep kan jouw content opslaan voor later, of doorklikken naar je website. Zo kun je je bereik enorm vergroten onder de mensen die precies zoeken naar onderwerpen waar jij over deelt.

 

 

De rol van Pinterest borden en pins

Pinterest borden zijn virtuele prikborden waar je pins kunt bewaren die je inspireren. Deze borden helpen je bij het organiseren van jouw content categorieen en subcategorieën.

Als bedrijf kun je borden gebruiken om je producten en diensten op een creatieve manier te presenteren, waardoor je meer zichtbaarheid en betrokkenheid krijgt van je doelgroep.

 

 

Hoe het algoritme van Pinterest content rankt en promoot

Het algoritme van Pinterest analyseert verschillende factoren zoals pinbeschrijvingen, relevantie, populariteit en gebruikersinteracties om te bepalen welke content aan gebruikers wordt getoond. Door waardevolle en boeiende pins te creëren die aansluiten bij de interesses van je doelgroep, kun je de zichtbaarheid en het bereik van je content vergroten.

 

 

Een effectieve Pinterest marketing strategie opbouwen

 

Het identificeren van je doelgroep en het creëren van relevante content

 

Doelgroep Identificatie:

De sleutel tot een succesvolle Pinterest-marketingstrategie is het identificeren van je doelgroep. Hiervoor moet je de demografische gegevens, interesses en gedragingen van je huidige klanten analyseren om inzicht te krijgen in je potentiële doelgroep.

Door tools zoals Pinterest Analytics te gebruiken, leer je begrijpen welke pins goed presteren bij je publiek en je contentstrategie hierop aanpassen. Lees hier meer over Pinterest voor beginners.

 

 

Creëren van relevante Content:

Op basis van je doelgroepanalyse kun je relevante en boeiende content creëren. Het is belangrijk dat je pins aansluiten bij de interesses en behoeften van je doelgroep.

Je moet dus nadenken over hoe je producten of diensten een meerwaarde kunnen bieden en dit visueel laten zien in je pins. Aantrekkelijke afbeeldingen en pakkende teksten kunnen helpen om de aandacht van gebruikers te trekken.

 

Tips voor het optimaliseren van je pins voor betere vindbaarheid

 

Gebruik Keywords:

 

Integreer relevante zoekwoorden in je pinbeschrijvingen en titels om de vindbaarheid van je content te verbeteren. Denk aan termen die je doelgroep zou gebruiken bij het zoeken naar gerelateerde onderwerpen op Pinterest.

 

 

 

Hoe je je Pinterest-account en Pinterest borden effectief kunt beheren

 

Optimaliseer je profiel:

Zorg ervoor dat je Pinterest-profiel volledig is ingevuld met een duidelijke omschrijving van je bedrijf en website. Gebruik een herkenbare profielfoto en voeg relevante zoekwoorden toe om je profiel beter vindbaar te maken.

 

Organiseer je borden:

Maak gebruik van goed georganiseerde borden om je pins te categoriseren en gebruikers te helpen bij het vinden van specifieke content.

Geef je borden duidelijke en beschrijvende namen en gebruik aantrekkelijke coverafbeeldingen om de aandacht te trekken. Deze hoef je niet apart te maken, hier selecteer je één van de pins die op dat specifieke bord geplaatst zijn.

 

 

Met deze strategieën kun je je Pinterest-marketinginspanningen optimaliseren en een groter bereik en betrokkenheid bij je doelgroep realiseren.

Dat is een mooi startpunt voor het inzetten van Pinterest marketing.

 

Wat is Pinterest marketing

Contentcreatie voor Pinterest

 

Soorten content die goed presteren op Pinterest

Op Pinterest draait alles om visuele content die inspirerend en informatief is. Enkele soorten content die goed presteren op dit platform zijn:

 

1. Infographics

 • Infographics zijn perfect voor het delen van complexe informatie op een visueel aantrekkelijke manier
 • Zorg ervoor dat je infographics helder en beknopt zijn, met pakkende visuals en relevante data

 

2. Tutorials

 • Stap-voor-stap tutorials zijn populair op Pinterest, omdat gebruikers graag nieuwe vaardigheden leren en DIY-projecten uitvoeren
 • Maak duidelijke en boeiende tutorials met beeldmateriaal dat de stappen gemakkelijk te volgen maakt

 

3. Productfoto’s

 • Voor je bedrijf is het essentieel om productfoto’s van hoge kwaliteit te delen op Pinterest. Verkoop je digitale producten of diensten? Geef deze dan vorm door het gebruik van bijvoorbeeld mockups.
 • Zorg voor professionele foto’s die de kenmerken en voordelen van je producten of diensten goed in beeld brengen

 

Richtlijnen voor het maken van visueel aantrekkelijke en opvallende pins

Om je pins op te laten vallen en meer betrokkenheid te genereren, kun je de volgende richtlijnen volgen:

 

1. Gebruik hoogwaardige beelden

 • Kies afbeeldingen van hoge kwaliteit die helder, scherp en aantrekkelijk zijn voor je doelgroep
 • Vermijd wazige of korrelige foto’s, omdat deze de aandacht van gebruikers niet vasthouden

 

2. Maak gebruik van tekst overlay

 • Voeg beknopte en pakkende tekst toe aan je afbeeldingen om de boodschap te versterken
 • Zorg ervoor dat de tekst gemakkelijk leesbaar is en de kernboodschap van je pin communiceert

 

 

Hoe je je content kunt aanpassen voor verschillende doelgroepen

Het aanpassen van je content voor verschillende doelgroepen op Pinterest kan de betrokkenheid vergroten en meer mensen bereiken. Enkele tips hiervoor zijn:

 

1. Gebruik diverse beelden

 • Experimenteer met verschillende visuele stijlen en thema’s om een breed publiek aan te spreken
 • Test welke soorten afbeeldingen het beste resoneren met verschillende doelgroepen en pas je strategie hierop aan

 

2. Analyseer en optimaliseer

 • Gebruik Pinterest Analytics om inzicht te krijgen in het gedrag en de interesses van je doelgroep
 • Analyseer de prestaties van je pins en pas je contentstrategie aan op basis van deze gegevens

 

Door het creëren van relevante en aantrekkelijke content, het volgen van richtlijnen voor het maken van pins en het aanpassen van je content voor diverse doelgroepen, kun je het volledige potentieel van Pinterest marketing benutten en je zichtbaarheid vergroten.

Klinkt goed, toch?

 

 

Conclusie

Als je Pinterest nu nog niet inzet voor je bedrijf zou ik dit zeker overwegen. Het kan je zoveel brengen op de lange termijn.

Wil je jouw bedrijf ook vindbaar gaan maken via Pinterest, maar heb je geen idee waar te beginnen? Vraag dan hieronder de gratis Pinterest Cursus aan

Bewaar voor later

Pinterest Essentials

Volg de gratis 4-daagse Pinterest Cursus

De stap voor stap handleiding voor een sterke start op Pinterest

Bewaar voor later